Koulutus ja neuvonta

Urheilumuseo järjestää liikuntakulttuurin tallentamiseen ja hyödyntämiseen liittyviä koulutuksia sopimuksen mukaan. Koulutustilaisuuksia voidaan järjestää Urheilumuseon tiloissa tai tilaajan omissa tiloissa. Järjestämme myös asiantuntijaluentoja. Koulutamme myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. 

Koulutuspalkkio sovitaan tapauskohtaisesti sen vaatiman työmäärän ja Akavan palkkiosuositusten mukaisesti. Urheilujärjestöille, kuten lajiliitoille, koulutus ja neuvonta on maksutonta arkistojen järjestämiseen ja päätearkistoon luovuttamiseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoja:

Ossi Viita
tutkimuspäällikkö 
puh. 044 712 9345
ossi.viita(at)urheilumuseo.fi

Teemu Vuorenpää
erikoistutkija 
puh. 044 719 3643
teemu.vuorenpaa(at)urheilumuseo.fi 

Järjestöhistorian kirjoittajakoulutus

Neuvomme ja koulutamme urheilujärjestöhistorioiden kirjoittajia. Koulutustilaisuus räätälöidään järjestön tarpeen mukaan. Aiheita voivat olla kirjan kustannuslaskelmat, aineiston kerääminen ja valinta eri lähteistä, valokuvat, henkilöhaastattelut, kirjan rakenne, tietolähteiden merkintä (lähdeviitteet ja -luettelo), sopimuksen mukaan käsikirjoituksen tarkastaminen, taitto ja painatusneuvot.


Koulutustilaisuuden hinta on 
63 € / tunti (+ alv 24 %)
joka sisältää koulutuksen ja materiaalin.

Arkiston järjestäminen

Koulutamme vanhan arkiston järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä. Koulutuksen pituuden ja käsiteltävät teemat sovimme yhdessä asiakkaan kanssa. Esimerkiksi urheiluseurat voivat tilata yhdessä koulutuksen vanhojen arkistojensa järjestämisestä.

Käsittelemme koulutuksessa keskeisiä järjestämiseen liittyviä aiheita, kuten mitä asiakirjoja seuran tulee tallentaa, miten ja missä ne säilytetään sekä mitä tehdään valokuville.

Koulutustilaisuuden hinnat ovat 
63 € / tunti (+ alv 24%) 
tai puolipäivätilaisuus 
210 € / 4 tuntia (+ alv 24%).

Hinnat sisältävät myös kurssimateriaalin. Järjestämme koulutusta tarvittaessa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella tapahtuvissa koulutuksissa veloitamme lisäksi matkakulut.

Arkiston luovuttamiseen liittyvä koulutus on maksuton valtionapua saaville järjestöille, kuten lajiliitoille, joiden päätearkistona Urheilumuseon arkisto toimii.

Urheiluhistorian luennot

Järjestämme tilauksesta luentoja urheiluhistorian eri aiheisiin liittyen, esimerkiksi vaihtuvien näyttelyiden teemoista. Tilausluento sopii esimerkiksi kokouspäivän ohjelmaan yhdessä opastetun kierroksen kanssa. Räätälöimme tilaisuuden asiakkaan toiveiden mukaan. Katso myös muut ryhmille suunnatut palvelumme täältä.


Urheiluhistorian lähteille

Urheilumuseon kokoelmista löytyvät vastaukset moniin tiedonhakuongelmiin.

Järjestämme käyttäjäkoulutusta järjestöväelle, korkeakoulujen, urheiluopistojen ja muiden oppilaitosten opiskelijoille ja tutkijoille sekä muille asiasta kiinnostuneille sopimuksen mukaan. Opiskelijaryhmille käyttäjäkoulutus on ilmainen.

Koulutus- ja esittelytilaisuuksissa hahmotellaan järjestö- ja henkilöarkistojen sisältämää tietoa, kirjojen, lehtien ja arkistojen käyttöä tutkijatiloissa, annetaan vinkkejä urheilu- ja liikuntahistoriaan liittyvistä tutkimusaiheista sekä esitellään Urheilumuseon muita palveluja.

Tiedonhallinnan suunnittelu 

Urheilumuseo tarjoaa järjestöille tiedonhallintasuunnitelman tekoa. Tiedonhallinnan käsikirja laaditaan yhteistyössä Urheilumuseon ja järjestön henkilökunnan kanssa.

Keskeisimmät aiheet: 

  • käsikirjan tarkoitus
  • säilytysaikasuunnitelma
  • mitä ja missä säilytetään
  • hävitettävät asiakirjat
  • asiakirjojen laadinta ja arkistokelpoisuus
  • säilytysvälineet
  • arkistointivastuu
  • muut järjestökohtaiset aiheet

Hinta sovitaan työmäärän mukaan.