Esinekokoelma 

Urheilumuseon kokoelmissa on yli 30 000 esinettä urheilun ja liikuntakulttuurin eri osa-alueilta. Vanhin esine on muinaissuksi noin 2500 vuoden takaa ja uusimmat ovat nykypäivän urheiluvarusteita. Kokoelmista löytyvät mm. Teemu Selänteen jääkiekkopaita ja Mikael Forssellin jalkapallokengät.

Museo saa esineensä pääosin lahjoituksina. Museoon ovat lahjoittaneet varusteitaan ja palkintojaan Suomen urheiluhistorian tunnetuimmat henkilöt kuten Paavo Nurmi ja Jari Kurri. Lahjoittajan ei tarvitse olla huippu-urheilija, vaan museo tallettaa kokoelmiinsa myös peruskuntoilijan varusteita ja asuja. Ota yhteyttä henkilökuntaan, jos haluat tehdä lahjoituksen museolle. Kokoelmista puuttuu mm. tuulipuku 1970-luvulta. 

Lisätietoja:

Riitta Forsman
intendentti  

puh. 040 844 7720  
riitta.forsman(at)urheilumuseo.fi

Jouni Lavikainen
erikoistutkija
puh. 044 732 3040
jouni.lavikainen(at)urheilumuseo.fi 

Esineitä Finnassa

Kansallisessa Finna-verkkopalvelussa on julkaistu esineistöä Urheilumuseon kokoelmista. Aineisto käsittää mm. Helsingin olympialaisiin 1940 ja 1952 sekä Tukholman olympialaisiin 1912 liittyviä esineitä, tekstiilejä, julisteita ja taideteoksia sekä jalkapallo- ja jääkiekkopelipaitoja. Kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kun kuvaajan nimi ja Urheilumuseo mainitaan. Palveluun lisätään aineistoa vähitellen.


3D-esineet

Monipuolinen valikoima esineistöä, joihin voi tutustua kolmiulotteisesti.


Julisteet

Urheilumuseon kokoelmissa on yli 2000 julistetta, joista vanhimmat ovat 1900-luvun alusta. Kokoelman painopistealueita ovat kotimaiset urheilujulisteet sekä arvokisoihin liittyvät julisteet. Eri olympiakisoihin liittyviä julisteita on kymmeniä.


Lahjoita meille

Urheilumuseon tallennustoiminnassa huomioidaan aineiston ainutlaatuisuus tai sen historiallinen ja alueellinen edustavuus. Tallennustoimintaa ohjaavat myös tutkimuksen ja näyttelytoiminnan päämäärät. Tallennuksen painopistealueet vaihtelevat vuosittain. Lähihistorian ja nykyajan ilmiöiden tallentamista kokoelmiin on vahvistettu.

Kaikista lahjoituksista sovitaan erikseen museon henkilökunnan kanssa. Lahjoittajan kanssa tehdään sopimus, johon kirjataan tiedot aineistosta sekä lahjoittajan yhteystiedot.