Clas Thunbergin luistimet

Clas Thunberg ”Jääkenttien Nurmi” (1893-1973) oli suomalainen huippupikaluistelija, joka hallitsi 1920- ja 1930-luvuilla Suomen ja muun maailman jääratoja. Hänellä oli useita sekä maailman- että Euroopan mestaruuksia. Olympiakisoissa (Chamonix 1924 ja St. Moritz 1928) hän saavutti viisi kultaa sekä yhden hopean ja pronssin. Maailmanennätyksiä Thunberg ehti parannella kuudesti uransa aikana. 

Clas Thunbergin luistin valmistaja on norjalainen tehdas nimeltään L.H. Hagen & CO. Tehdas valmisti luistinten lisäksi ainakin suksia ja aseita. Luistimet ovat norjalaisen mestariluistelija Axel Paulsenin 1890-luvulla kehittämää putkiluistinmallia, joka varsinaisesti vakiintui kilpakentille 1920-luvulla.  

Luistimien teräosa on pitkä ja kiinteästi kiinni kenkäosassa, joka muistuttaa tavallista varretonta nahkakenkää. Thunbergin tiedetään käyttäneen samoja luistimia koko uransa ajan, kuten useat pikaluistelijat tekivät hyvän mallin löydettyään. Teräosia on oletettavasti vaihdettu, mutta näitä Thunbergin luistimia on myös paikattu metallilaatalla, mikä kertoo niiden arvosta käyttäjälleen. Ruskeasta nahkasta valmistettuja luistimia Thunberg käytti kaikissa tärkeissä kilpailuissa, kuten olympiakisoissa, MM-kisoissa ja EM-kisoissa. Luistimet ovat kokoa 41.