Hannes Kolehmaisen olympiakultamitali 1912

Hannes Kolehmaisen voitokas 5000 metrin juoksu Tukholman olympiakisoissa 1912 on jäänyt Suomen urheiluhistoriaan unohtumattomana suorituksena. Kilpailu oli alusta lähtien Kolehmaisen ja hänen pahimman vastustajansa ranskalaisen Jean Bouinin tasaista kamppailua johtopaikasta. Viimeiset kymmenen metriä juoksijat tulivat rinta rinnan, mutta Hanneksen tahdonvoima oli suurempi, ja hän saapui maaliin uudella maailmanennätysajalla 14.36,6.

Kultamitalin halkaisija on 33 mm ja paino 30 g. Tukholman olympiakisat olivat viimeiset kisat, joihin kultamitalit valmistettiin täydestä kullasta. Sen jälkeen ne on valmistettu kullatusta hopeasta. Tukholmassakin joukkuelajien voittajat saivat kultamitalin, joka oli kullattua hopeaa. 

Mitalin etupuolella käytettiin samaa aihetta kuin 1908 Lontoon olympiakisoissa. Kaksi naishahmoa pitelee laakeriseppelekruunua nuoren voittoisan urheilijan pään päällä. Aiheen on suunnitellut Bertram Mackennal. 

Mitalin takaosan on suunnitellut ruotsalainen Erik Lindberg. Nuori sanansaattaja julistaa olympiakisojen sanomaa, ja hänen vieressään on Lingiä esittävä veistos, jonka jalustaan on kaiverrettu LING. Per Henrik Ling (1776-1839) oli ruotsalaisen voimistelujärjestelmän perustaja. Mitalia kiertää teksti: OLYMPISKA SPELEN I STOCKHOLM 1912.