Janne Ahosen älymonot

Janne Ahosella on kaksi mäkihypyn henkilökohtaista maailmanmestaruutta sekä useita joukkuekilpailumestaruuksia. Olympiakisoista hän on saanut kaksi hopeamitalia joukkuemäestä.

Ahosen mäkihyppymonot ovat ns. älymonot. Kyseessä ovat hyppykengät, joihin sijoitettu mittausjärjestelmä antaa palautetta suorituksesta sekä hyppääjälle että valmentajalle. Monossa olevat anturit keräävät tietoa jalan liikkeistä ja paineista sekä tallentavat mittaustiedot kengässä olevaan muistiin. Hypyn jälkeen muisti puretaan ja näin saadaan tietoa vauhdista, ponnistuksen ajoituksesta sekä lentoradasta. 

Janne Ahonen hyppäsi näillä monoilla kaudella 2007–2008, jolloin hän voitti viidennen kerran Keski-Euroopan mäkiviikon Bischofshofenissa Itävallassa tammikuussa 2008. Mittauksien avulla Ahosen hyppyjä pystyttiin analysoimaan erityisen tarkasti ja huomattiin muun muassa, että Ahonen pystyi toistamaan suoritustaan hypystä toiseen selvästi tasaisemmin kuin kukaan toinen hyppääjä. 

Älymonohanke oli Tekesin (Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus) rahoittama ja monon kehittivät Tampereen teknillinen yliopisto sekä Urho Viljamaa Oy eli Jalas. Lisäksi hankkeeseen osallistuivat Jyväskylän yliopiston Liikuntabiologian laitos, Nokia, Suomen Hiihtoliitto, Suunto sekä VTI Technologies. Monoihin on käytetty Amroy Europe Oy:n lahjoittamia erikoismateriaaleja ja niiden ansiosta monot olivat laitteistosta huolimatta kevyemmät kuin Jalaksen valmistamat standardikilpailumonot.