Esineet, julisteet  >  3D  >  Kiekko 3D

Karhun valmistama kiekko

Tähän Oy Urheilutarpeita Ab Karhun valmistamaan koivukiekkoon on kirjoitettu saksankielinen teksti An Herrn J.Tossavainen zum andenken von Japanischer Studentmannschaft Juli 1935. Lisäksi kiekon toinen puoli on täynnä japanilaisten urheilijoiden nimikirjoituksia. Joukosta löytyy mm. Berliinin 1936 olympiakulta- (kolmiloikka) ja pronssimitalisti (pituushyppy) Naoto Tajiman nimikirjoitus. Myös Masao Haradan nimikirjoitus löytyy kiekosta. Hän voitti 1936 olympiahopeaa kolmiloikassa. Saksaa osasi ainakin Japanin joukkueen valmentaja, joten mahdollisesti tästä syystä kirjoitus on juuri saksaksi.  

Kiekko on päätynyt vuonna 1935 Jussi Tossavaiselle, joka toimi Helsingin Olympiastadionin isännöitsijänä 1938–1964. Tossavainen oli avustamassa suomalaisia kisaisäntiä, kun Suomeen saapui 20.7.1935 viisitoista japanilaista ylioppilasurheilijaa. Japanilaiset kiersivät Suomea eri kisatapahtumissa ja ottelivat sekä suomalaisia että yhdysvaltalaisia urheilijoita vastaan. 

Kiekko on valmistettu 1930-luvun alussa. Painosuhteet olivat pääsääntöisesti ”laitapainoiset”. Normaalipainoa kisakiekolla oli 2kg, mutta tämä kiekko on ns. kevyt kiekko, jolla on painoa vain 1,5kg. Karhun logo löytyy molemmin puolin kiekkoa. Kiekossa on myös Suomen Urheiluliiton merkki ja merkintä N:o 18.