Paavo Nurmen pienoispatsas

Pienoispatsaan mallina oli Wäinö Aaltosen vuonna 1925 tekemä Paavo Nurmen juoksijapatsas, joka oli ensimmäinen Suomen valtion tilaama urheilijaa esittävä veistos. Juoksijapatsas on ilmeeltään kevyt ja ilmava ja sen paino on Nurmen oikean jalan varpaiden varassa. Veistos esittää Nurmen varvasastujana, vaikka hän todellisuudessa astui koko jalkapohjallaan. Vartalon kierteisyys viittaa Nurmelle tunnusomaiseen pitkään askeleeseen, joka lähti lantiosta.

Pienoispatsaita valmistettiin ja myytiin 1950-luvulla Otaniemen teekkarikylän urheiluhallin rahoittamiseksi. Patsaiden materiaalina oli kirjasinmetalli ja niitä tehtiin sadoittain. Tarkkaa valmistusmäärää ei kuitenkaan tunneta. Patsaita käytettiin muun muassa urheilukilpailujen palkintoina.

Pienoispatsaaseen liittyy hauska tarina teekkarihuumorista 1960-luvulta. Huhtikuussa 1961, viikkoa ennen vappua, nostettiin Tukholman edustalla merestä ylös vuonna 1628 neitsytmatkallaan uponnut Vasa-laiva. Laivan nostamista edeltävänä yönä joukko suomalaisteekkareita sukelsi jättämään hylyn kannelle Paavo Nurmen patsaan pienoismallin. Tarinan mukaan patsaan jalustaan oli kaiverrettu munkkilatinaksi: ”Paavo Nurmi, suomalainen suurjuoksija”. Teekkareiden kepposesta nousi melkoinen häly, kun arvokkaana antiikkilöytönä pidetyn patsaan todellinen luonne paljastui ruotsalaisille.