Olympiakeräyslaatikko

Olympiakeräyslipas, ”Olympia-Kassa”, on puinen lipas, johon amerikansuomalaiset keräsivät rahaa olympiajoukkueelle kahvikutsuilla New Yorkissa. Yhdysvalloissa ja Kanadassa asuvien suomalaisten talvella 1931–1932 järjestämän olympiakeräyksen kokonaistuotto oli mittava. Kahvikutsuilla, erilaisten tilaisuuksien pääsymaksuilla ja listakeräyksillä he kokosivat yhteensä lähes 250 000 euroa nykyrahassa. Summa oli lähes puolet talvi- ja kesäolympialaisten matkakustannuksista.

Vuonna 1932 maailmanlaajuinen talouslama koetteli myös Suomea. Raha oli tiukassa myös Olympiakomitealla, etenkin, kun sekä talvi- että kesäolympiakisat järjestettiin pitkän ja kalliin matkan päässä Yhdysvalloissa. Talviolympiakisoihin Lake Placidiin lähetettiinkin vain seitsemän urheilijaa, joista yksi joutui maksamaan matkansa itse. Joukkueen kokoon nähden menestys oli erinomainen: kolme mitalia, yksi jokaista väriä.

Lippaan pohjassa on Lake Placidin talviolympiakisoihin osallistuneiden suomalaisurheilijoiden nimikirjoituksia ja päiväys 20.2.1932, jolloin lipas tuottoineen on ilmeisesti luovutettu New Yorkissa Suomen joukkueelle. Lippaan ulkoreunoissa on urheilevia piirroshahmoja ja sisäpuolella on keräykseen osallistuneiden nimiä ja summia, joita he ovat lahjoittaneet.