Paavo Nurmen sekuntikello

Paavo Nurmella oli tapana seurata sekuntikellolla juoksusuunnitelmansa toteutumista sekä harjoitellessaan että kilpaillessaan. Pariisin olympiakisoissa 1924 Nurmella oli mukanaan palkinnoksi saatu kultakello, jota hän aikoi käyttää juoksuissa apunaan. Tosin ajatus siitä, että hän joutuisi heittämään arvokkaan kultakellon pois kentälle kierroslaskijan soittaessa viimeiselle kierrokselle, vaivasi tarkaksi mieheksi tunnettua Nurmea. Apuun riensi onneksi Lauri ”Tahko” Pihkala, joka tarjosi Nurmelle omaa kelloaan – tai tarkemmin sanottuna vaimonsa Raunan Minerva-merkkistä sveitsiläistä laatutyötä olevaa sekuntikelloa. 

Paavo Nurmen juoksut Pariisissa ovat urheiluhistoriaa. Sekuntikello apunaan hän juoksi kisan toisensa jälkeen ja voitti viisi kultamitalia. Kisojen jälkeen Nurmi palautti lainakellon Pihkalalle, joka myöhemmin kaiverrutti siihen tekstin: ”This watch was held by P. Nurmi when running 1500, 5000 and 3000 m at the Olympic Games 1924.” (Tätä kelloa kantoi P. Nurmi juostessaan 1500, 5000 ja 3000 m olympiakisoissa 1924).

Pihkala käytti kelloa säännöllisesti lenkkeillessään, ja se oli mukana myös 1963, jolloin hän joutui liikenneonnettomuuteen ja vietiin sairaalaan. Ohikulkeva pikkupoika löysi kellon onnettomuuspaikalta ja luki siinä olevan tekstin. Hän toimitti kellon Paavo Nurmelle, joka lähetti sen Sveitsiin korjattavaksi ja palautti korjattuna Tahkolle.