Voimistelutelineen pienoismalli

Suomalaisen naisvoimistelun uranuurtaja Anni Collan lahjoitti Suomen Urheilumuseolle keväällä 1941 sarjan voimistelutelineiden pienoismalleja. Sarjaan kuuluu kaksi voimistelupenkkiä, hevonen, kahdet nojapuut, hyppypukki, hyppyarkku, tikapuut, kiipeämistankoja, puolapuut, voimistelumattoja sekä korkeushyppyteline ja siihen kuuluva mitta. 

Pienoismallit on valmistettu mittakaavassa 1:10 ja niiden valmistukseen on käytetty lakattua puuta, metallia, nahkaa sekä villa- ja huopakangasta. Sarjaan on aikoinaan kuulunut myös 109,5 cm pitkä ja 42,5 cm leveä, valkoiseksi maalattu puinen laatikko, johon voimistelusali voitiin pienoiskoossa sisustaa telineiden pienoismallien avulla.

Pienoismallien valmistuttamisen oli saanut tehtäväkseen komitea, johon kuuluivat Collanin itsensä lisäksi Elin Kallio, M. Hartwall, E. Petterson sekä H. Tengen. Käytännön työstä vastasi puuseppä Oskari Anttila, joka valmisti pienoismallit Kiukaisissa vuonna 1907. 

Pienoismallien valmistuttamisen aikaan Anni Collan toimi voimistelunopettajan virassa sekä Helsingin Vanhassa Suomalaisessa Yhteiskoulussa että Helsingin Sörnäisten Yhteiskoulussa. Tämän ohessa hän työskenteli muun muassa voimistelunopettajien koulutustyön parissa. Collanin muistiinpanojen mukaan voimistelunopettajakursseilla opiskeltiin havaintovälineiden avulla sitä, millainen oli hyvä voimistelusali. Onkin paljon mahdollista, että urheilumuseon kokoelmiin kuuluvaa pienoismallisarjaa on käytetty juuri tällaisilla kursseilla.