Wäinö Bremerin hellekypärä

Wäinö Bremer (1899–1964) oli suomalainen olympiamitalisti ja ennätyslentäjä. Vuonna 1924 talvikisoissa Chamonix’ssa hän toimi hopeaa saavuttaneen sotilaspartiohiihtojoukkueen kapteenina. Vuonna 1932 Bremer lensi Helsingistä Afrikan eteläkärkeen Kapkaupunkiin ja takaisin. Matkalla käyttämänsä hellekypärän ja lentäjän lasit Bremer lahjoitti Urheilumuseolle vuonna 1943.

Bremer lensi Afrikan yli Junkers A-50 Junior -nimisellä kaksipaikkaisella urheilulentokoneella, joka on nykyisin esillä Helsinki-Vantaan ulkomaan terminaalin lähtöaulassa. Samalla koneella Bremer lensi myös Euroopan ympäri vuonna 1931 ja maapallon ympäri vuonna 1933, tosin Tyynenmeren ja Atlantin yli Bremer ja Junkers matkasivat laivassa.

Wäinö Bremer lähti Afrikan matkalleen maaliskuussa, jolloin Helsingissä oli 18 astetta pakkasta. Lentoreitti kulki mm. Riikan, Münchenin ja Napolin kautta Tunisiin, josta Bremer lensi Kairoon. Matka halki pohjoisen Saharan oli kuumaa puuhaa – olihan Bremerillä yllään samat varusteet kuin Suomesta lähtiessä. Kairossa hän hankki itselleen tropiikkipuvun ja hellekypärän, joka oli välttämätön varuste lennettäessä Afrikan kuumuudessa.

Pisimmillään Bremer lensi päivässä yli tuhannen kilometrin etappeja. Lentomatkaa kertyi yhteensä 31 050 kilometriä. Takaisin Helsinkiin Bremer palasi yhdeksän viikkoa lähtönsä jälkeen.