Suomen Olympiakomitean arkistoaineisto

Suomen Olympialainen komitea järjesti suomalaisten osallistumisen Tukholman olympialaisiin. Suomen Urheiluarkistossa sijaitseva Suomen Olympiakomitean arkisto sisältää kisoihin liittyvää kirjeenvaihtoa, painotuotteita sekä järjestelykomitean julkaiseman Olympic News -kisalehden. Tällä sivulla esitellään otteita arkistosta.

Kirjeenvaihto

Kisoihin liittyvää kirjeenvaihtoa vuosilta 1911–12 on säästynyt noin 180 kappaletta. Kirjeistö sisältää tietojen vaihtoa Tukholman järjestelykomitean kanssa, kisoihin valmistautumista ja joukkueen valitsemista sekä käytännön matkajärjestelyjä. Tukholman olympialaisiin liittyvä kirjeenvaihto on samalla myös Olympiakomitean arkiston kaikista vanhinta asiakirja-aineistoa ja siten erittäin arvokasta. Kirjeiden kunto vaihtelee, sillä suurin osa niistä on lähteneiden kirjeiden toisteita, joiden paperimateriaali on varsin haurasta. Osa kirjeistä on jo sadan vuoden jälkeen haalistunut lukukelvottomaksi niiden suojaamisesta huolimatta. Tukholman kirjeenvaihdon digitointi kuuluu Urheiluarkiston digitointistrategiaan monien muiden arvokkaiden asiakirjojen ohella.

Kirjeet on digitoitu pdf-muotoon ja saat ne auki klikkaamalla tiedostolinkkiä. Tiedostojen lukuun tarvitset pdf-lukuohjelman - jos tiedosto ei aukea, lataa ohjelma täältä.

 

Kisailmottautuminen 26.4.1911 

Olympiakisoihin ryhdyttiin valmistautumaan jo 1911, kun muodostettiin Suomen Olympialainen komitea järjestämään kisoihin osallistumista. Tukholman järjestelykomitealle lähetettiin kisailmoittautuminen, jossa komitean jäsenet esiteltiin.