Kirja- ja lehtikokoelma 

Urheilumuseon kirjasto on urheilun nykypäivään ja historiaan erikoistunut tutkimuskirjasto, jonka kokoelmat kattavat suomalaisen urheilukirjallisuuden ja -lehdistön 1800-luvulta alkaen. Kirjakokoelman painopiste on urheiluhistoriassa, olympiakirjallisuudessa, hakuteoksissa sekä urheilujärjestöjen ja -seurojen historioissa ja historiikeissa. Kirjasto on kaikille avoin ja aineistojen tutkiminen ja käyttö on asiakkaille maksutonta. 

Kansallisessa kirjastoverkossa kirjasto lukeutuu erikoiskirjastoihin.  

 

Lisätietoja:

Kalle Rantala
tuottaja 
puh. 044 700 2592
kalle.rantala(at)urheilumuseo.fi 

Vesa Tikander 
erikoistutkija 
puh. 044 783 4594
vesa.tikander(at)urheilumuseo.fi

Kirjaston kokoelmia pääset selaamaan Web-Origo -aineistohaun ja lehtihaun kautta. 

 


Web-Origo

Web-Origo on kirjaston aineistotietokanta, jossa voit selata kokoelmiamme, varata aineistoa sekä uusia lainojasi. 

 


Lehtihaku

Kirjaston kokoelmiin kuuluu yli tuhat lehtinimekettä, joista vanhimmat ovat 1800-luvulta. Tällä hetkellä kirjastoon tulee noin 150 koti- ja ulkomaista urheilulehteä.

Huom! Suurin osa Urheilumuseon lehtikokoelmasta on varastoitu väistötiloissa toiminnan ajaksi. Uudet lehdet ja merkittävimpien lehtien vanhat vuosikerrat ovat kuitenkin edelleen asiakkaiden käytössä. Katso tarkka lista lehdistä täältä.


Digitoidut aineistot

Urheilumuseon kirjasto on digitoinut vuodesta 2009 alkaen vanhempaa, urheiluhistoriallisesti arvokasta kotimaista aineistoa. Pdf-muodossa julkaistut kirjat ja lehdet ovat vapaasti kaikkien urheilusta ja liikunnasta kiinnostuneiden käytettävissä.  

 


Vuoden urheilukirja

Urheilumuseon nimeämä valintaraati on palkinnut Vuoden urheilukirjan vuodesta 1980 alkaen. 

Vuoden 2016 urheilukirjaksi valittiin Rony Smolarin ja Adiel Hirschovitsin Makkabi.

Vuoden urheilupostaus  

Vuoden urheilupostaus 2016 on Aino-Kaisa Saarisen twiitti italialaisesta apteekista: ”Kävin uteliaisuuttani Livignon apteekissa katsomassa miltä pakkaus näyttää. Voiko tästä paketista lääkäri erehtyä dopingin suhteen?” 
Aino-Kaisa Saarisen Twitter postaus

Urheilumuseon julkaisusarjat

Urheilumuseolla on kaksi omaa julkaisusarjaa, joissa ilmestyy vuosittain
1–3 urheiluaiheista kirjaa. Teoksia on julkaistu vuodesta 1985 lähtien. Aiheiksi on valittu mielenkiintoisia ilmiöitä urheilun eri aloilta ja vuosikymmeniltä. Vuonna 2012 Urheilumuseo julkisti uuden tutkimussarjan, jossa painotetaan tieteellistä näkökulmaa.