Tilaushistoriat 

Teemme tilaustyönä tutkimusprojekteja, urheiluhistorioita seuroille, lajiliitoille ja muille järjestöille. Tarjoamme omasta henkilökunnastamme parhaat asiantuntijat historianne kirjoittajiksi. Tarvittaessa haemme ulkopuolisia asiantuntijoita. Hankkeesta laaditaan kirjallinen sopimus, jossa määritellään työn laajuus, aikataulu, käytettävät keskeisimmät lähteet, käsikirjoituksen hinta ja maksuaikataulu. 

Tilaajan hyväksyttyä käsikirjoituksen laadimme erillisellä sopimuksella käsikirjoituksesta taitto- ja valokuvasuunnitelman sekä kilpailutamme taiton ja kirjapainon. Julkaisu voi olla myös verkkosivuille laadittu historianne tietopaketti tai yksittäinen artikkeli.

Urheilumuseo on tilaustöinä laatinut mm. Suomen Painiliiton ja Suomen Olympiakomitean 100-vuotisjulkaisut, Pakilan Visan 75-vuotishistorian, Suunnistuksen historian, sen varhaisvaiheista vv. 1900 - 1945 sekä toteuttanut Veikkausliigalle laajan historiasivuston.

 

Lisätietoja:

Ossi Viita
tutkimuspäällikkö
puh. 044 712 9345
ossi.viita(at)urheilumuseo.fi

Teemu Vuorenpää
erikoistutkija
puh. 044 719 3643
teemu.vuorenpaa(at)urheilumuseo.fi

Suomalaisen pöytätenniksen historia

Suomen Pöytätennisliitto on tilannut Urheilumuseolta 80-vuotisjuhliinsa 2018 suomalaisen pöytätenniksen historian. Tavoitteena on kirjoittaa kokonaiskuva suomalaisesta pöytätenniksestä. Historia täydentää suomalaisen liikunta- ja urheilukulttuurin tuntemusta. Pöytätenniksen historiaa on aiemmin tutkittu vähän. Lajin historia ulottuu kauemmaksi, mitä aiemmin on tiedetty.

Historian keskeisiä teemoja ovat mm. lajin tulo Suomeen ja Pöytätennisliiton perustamiseen liittyvät tapahtumat. Murroskausista keskitytään erityisesti sota-ajan jälkeiseen toimintaan. Kun tavoitteena on kirjoittaa kokonaisesitys, pöytätennis työväen urheiluna ja työväen urheilujärjestöjen suhde Pöytätennisliittoon kuuluvat tutkittaviin teemoihin. Samaten paikannetaan pöytätenniksen leviäminen Suomessa harraste- ja kilpalajina sekä seuratoiminnan ulkopuolella.

Urheilumuseon arkistossa olevasta Suomen Pöytätennisliiton arkistoaineistosta käydään lävitse keskeisimmät asiakirjat, joihin kuuluvat liiton pöytäkirjat, toimintakertomukset, kirjeenvaihto, arvokisoihin liittyvät asiakirjat, lehtileikkeet ja pöytätennislehdet sekä muut keskeiset ajanjakson lehdet ja seurajulkaisut. Lähdeaineistona ovat lisäksi työväen urheilun pöytätennisaineisto.

Eerikkilän Urheiluopiston 70-vuotishistoria (1949–2019)

Eerikkilän Urheiluopiston omistava Palloilu Säätiö on tilannut Urheilumuseolta historiakirjan urheiluopiston 70-vuotisjuhliin 2019. Tavoitteena on kirjoittaa yleistajuinen, sisällöllisesti monipuolinen ja uutta tietoa tarjoava teos Eerikkilän Urheiluopiston historiasta. Kirjassa käydään läpi Eerikkilän kasvutarina Erik von Frenckellin vision pohjalta perustetusta syrjäisestä ja vähän käytetystä opistosta suomalaisen jalkapallon ja salibandyn valtakunnalliseksi valmennuskeskukseksi.

Eerikkilän vaiheita peilataan suomalaisen liikuntakulttuurin ja urheiluvalmennuksen muutoksiin ja yhteiskunnan modernisoitumiseen. Teos jäsentyy opiston murroskausien ja kehityskaarien mukaisesti. Tutkimuksellista sisältöä elävöittävät tarinat opiston historian varrelta. Valokeilaan nostetaan niitä henkilöitä, jotka ovat jättäneet jälkensä opiston toimintaan työntekijöinä, johtajina tai vierailijoina. Kirja lähtee liikkeelle opiston rakentamisesta 1940-luvulla ja päättyy juhlavuoteen 2019.

Kirjan päälähdeaineistona käytetään Urheilumuseossa sijaitsevaa Eerikkilän Urheiluopiston arkistoa, joka pitää sisällään opiston toiminnasta jääneen kirjallisen alkuperäisaineiston. Arkistolähteistä käydään läpi pöytäkirjoja, toimintakertomuksia ja kirjeenvaihtoa. Muita lähdetyyppejä ovat lehdistö ja muistitieto, jota kerätään avainhenkilöiden haastatteluilla. Pääosa kirjan kuvituksesta koostuu Urheilumuseon valokuvakokoelman kuvista.

Eerikkilän Urheiluopiston historian kirjoittaa Urheilumuseon erikoistutkija Jouni Lavikainen.

Suomen jääkiekon historia

Suomen Jääkiekkoliiton ja Jääkiekkosäätiön toimeksiannosta Urheilumuseo tuottaa Suomen jääkiekon 90-vuotishistorian. Tavoitteena on kirjoittaa ja kuvittaa suomalaisen jääkiekon kokonaisvaltainen ja alkuperäislähteisiin perustuva historiateos. Jääkiekon kehitystä Suomen suosituimmaksi urheilulajiksi seurataan suhteessa suomalaiseen urheilukulttuuriin ja yhteiskuntaan. Esille nostetaan jääkiekon merkittävimmät murrosvaiheet.

Kirja tuo uutta tietoa suomalaisesta jääkiekosta, kun siihen käytetään monipuolisesti Urheilumuseon ja Jääkiekkomuseon kokoelmia. Niistä keskeisin on Suomen Jääkiekkoliiton arkisto. Sen lisäksi Urheilumuseon kokoelmissa on 72 muuta jääkiekkoon liittyvää seura- ja henkilöarkistoa, joita ei ole aiemmin tässä laajuudessa systemaattisesti käyty lävitse. Kirjallisen lähdeaineiston lisäksi kerätään muistitietoa.

Päälukujen kirjoittajina ovat professori Markku Jokisipilä (vv. 1965–1988) ja FT Jouko Kokkonen (vv.1945–1964) sekä Urheilumuseon henkilökunnasta FM, erikoistutkija Kalle Rantala (vv. 1989–2018) ja Dosentti, tutkimuspäällikkö Ossi Viita (vv. 1925–1944).

Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat puheenjohtajana Kalervo Kummola, esittelijöinä Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen ja Urheilumuseon tutkimuspäällikkö Ossi Viita sekä asiantuntijoina Urheilumuseon johtaja Pekka Honkanen ja erikoistutkija Kalle Rantala. Kirjan kustantajan Docendon edustaja on kustantaja Harri Simola.

Noin 300-sivuinen kirja valmistuu syksyksi 2018.
 

100 vuotta Kosken Kaikua

Kosken Kaiun 100-vuotishistoria valmistuu Urheilumuseon tuottamana seuran juhlavuotena 2025.  Urheilumuseon arkistoon luovutettu ja hyvin säilynyt seuran arkisto alkuperäisine pöytäkirjoineen antaa mahdollisuudet yksityiskohtaiseen ja mielenkiintoiseen historiakuvaukseen.

Pöytätennis on laji, josta Kosken Kaiku tunnetaan. Sen lisäksi seura sai valtakunnallista julkisuutta järjestämällä erinomaisella tavalla 1990-lopulle saakka yleisurheilun hyppykarnevaalit. Paljon muutakin mahtuu sataan vuoteen, kuten se, että seuran alkuperäinen nimi oli Kosken Kauhu.
Historiassa nostetaan esille seuran merkittävimmät toimijat niin tulosurheilu- kuin luottamushenkilöpuolella. Jo nyt voi luvata, että tulossa on värikäs historiateos pienen paikkakunnan suuresta seurasta.

Kosken Kaiun puheenjohtaja Esko Heikkinen toimii hankkeen yhteyshenkilönä. Teoksen kirjoittaa Urheilumuseon tutkimuspäällikkö, Dosentti Ossi Viita.