Urheilumuseon esineistöä nyt Finnassa!

Urheilumuseon on nyt mukana kansallisessa Finna.fi-verkkopalvelussa. Finnassa julkaistu Urheilumuseon aineisto käsittää mm. Helsingin olympialaisiin 1940 ja 1952 sekä Tukholman olympialaisiin 1912 liittyviä esineitä, tekstiilejä, julisteita ja taideteoksia sekä jalkapallo- ja jääkiekkopelipaitoja. Kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kun kuvaajan nimi ja Urheilumuseo mainitaan. Palveluun lisätään aineistoa vähitellen. Urheilumuseon Finna-aineiston löydät osoitteesta: urheilumuseo.finna.fi.

Hetkiä urheilussa

Kaikkien aikojen ensimmäinen Hetkiä urheilussa -kuva on nyt nähtävillä. Kuvassa pelataan Suomi–Turkki-ottelua Töölön pallokentällä Helsingissä 17.6.1924. Ottelun tulokseksi kirjattiin 2–4. Suomen maaleista vastasivat HJK:n Hjalmar Kelin ja Kalle Fallström. Ottelua seurasi paikan päällä noin 6000 katsojaa.

Hetkiä urheilussa esittelee valittuja paloja Urheilumuseon valokuvakokoelmista. Säännöllisesti vaihtuva kuva on nähtävillä verkkosivujemme lisäksi toimitiloissamme Kalasatamassa sekä Facebookissa.

Arkistouutisia

Alkusyksyn merkittävin lisä Urheilumuseon kokoelmiin on urheiluvaikuttaja Carl-Olaf Homénin laaja ja monipuolinen henkilöarkisto.

Lisäsimme myös arkistoaineistojen saavutettavuutta, ja verkkosivuilta on nyt ladattavissa jo 475 arkistoluetteloa. Uusimpia niistä ovat Suomen Pyöräilyliiton, Suomen Luisteluliiton ja Työväen Urheiluseurojen Keskusliiton luettelot.

Lue tuorein uutiskirje!

Kerran kuussa ilmestyvässä sähköisessä uutiskirjeessä tiedotetaan museon näyttelyistä, palveluista, tapahtumista sekä muista ajankohtaisista asioista. Voit tilata kirjeet omaan sähköpostiisi sähköisellä lomakkeella

Urheilumuseo renkailla -näyttelykiertue keräsi yli 25 000 kävijää

Suomalaista olympiahistoriaa esitellyt Urheilumuseo renkailla -näyttelykiertue keräsi yli 25 000 kävijää.

Toukokuussa näyttelyrekka kiersi peruskouluissa ympäri Suomen ja vieraili Kouluviestikarnevaalin finaalitapahtumassa Vaasassa. Kesä-heinäkuussa kiertueen kohteita olivat eri puolilla Suomea järjestettävät yleisötapahtumat, kuten Urheilun SM-viikko Tampereella, Paavo Nurmi Games Turussa, SuomiAreena Porissa ja Kalevan kisat Seinäjoella. Kaikkiaan kiertuepäiviä oli yhteensä 47 ja näyttely vieraili 24 paikkakunnalla.

Näyttelykiertuetta tukivat Kansainvälisen Olympiakomitean Olympic Solidarity -rahasto, opetus- ja kulttuuriministeriö, LähiTapiola, Intersport ja Veikkaus. Kiertue on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

100-vuotiaan Suomen urheilusankareita päivitetyssä muodossa

Urheilumuseon Vesa Tikander ja Matti Hintikka ovat täydentäneet ja päivittäneet ajan tasalle Markku Siukosen kirjoittaman itsenäisen Suomen urheilusankareita esittelevän teoksen. Suomalaisen urheilukirjallisuuden Grand Old Maninä tunnettu Siukonen kuoli vuonna 2016. Minerva Kustannuksen julkaisema teos esittelee maamme huippu-urheilijoita Siiri Rantasesta Enni Rukajärveen ja Jarno Saarisesta Valtteri Bottakseen.

Tikander jatkaa Siukosen työtä myös Urheilun vuosikirjan toimittajana. Urheilun vuosikirja 2018 ilmestyy kauppojen hyllylle ensi helmikuussa.