Jälkipelit – Analyysi Vuoden urheilukirjasta

Vuoden urheilukirjaksi 2016 valitun Makkabi – Helsingin juutalaisen urheiluseuran historia -teoksen tekijät Rony Smolar ja Adiel Hirschovits kertovat kirjan teemoista ja taustoista 21.11.2017 klo 17.00–18.30 SKS:n päärakennuksen juhlasalissa (Hallituskatu 1) järjestettävässä tilaisuudessa. Tekijöitä haastattelevat Urheilumuseon asettama Vuoden urheilukirja -raati sekä yleisö. Tilaisuutta edeltää kahvitarjoilu klo 16.45. Tilaisuus on ilmainen ja kaikille avoin. Tervetuloa!

Kokoelmauutisia

Viime vuonna alkanut esineistön laaja konservointityö jatkuu. Tänä vuonna on panostettu erityisesti museon vanhassa perusnäyttelyssä olleisiin urheilutekstiileihin ja -jalkineisiin.

Museon hienot urheiluaiheisten keräilykorttien kokoelmat kasvoivat 1930-luvun olympia-aiheisilla Fazerin Tussin-pastilli -keräilykorteilla sekä Novitas Oy:n valmistamilla korteilla. Kortteja voi ihailla Finna.fi-verkkopalvelussa.

360-videoita tulossa Urheilijan silmin -verkkosivustolle

Urheilulajeja urheilijan omasta näkökulmasta esittelevien Urheilijan silmin -videoiden uusin lisä ovat joulukuussa julkaistavat 360 asteen videot, joissa katsoja saa itse kääntää katselukulmaa videon aikana haluamaansa suuntaan. 360-videoina pääsee tuolloin katselemaan soutua, koripalloa, trialia ja rugbya. Katso tähän mennessä julkaistut videot verkkosivuiltamme.

Lue marraskuun uutiskirje!

Kerran kuussa ilmestyvässä sähköisessä uutiskirjeessä tiedotetaan museon näyttelyistä, palveluista, tapahtumista sekä muista ajankohtaisista asioista. Voit tilata kirjeet omaan sähköpostiisi sähköisellä lomakkeella

Urheilumuseon esineistöä nyt Finnassa!

Urheilumuseon on nyt mukana kansallisessa Finna.fi-verkkopalvelussa. Finnassa julkaistu Urheilumuseon aineisto käsittää mm. Helsingin olympialaisiin 1940 ja 1952 sekä Tukholman olympialaisiin 1912 liittyviä esineitä, tekstiilejä, julisteita ja taideteoksia sekä jalkapallo- ja jääkiekkopelipaitoja. Kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kun kuvaajan nimi ja Urheilumuseo mainitaan. Palveluun lisätään aineistoa vähitellen. Urheilumuseon Finna-aineiston löydät osoitteesta: urheilumuseo.finna.fi.

100-vuotiaan Suomen urheilusankareita päivitetyssä muodossa

Urheilumuseon Vesa Tikander ja Matti Hintikka ovat täydentäneet ja päivittäneet ajan tasalle Markku Siukosen kirjoittaman itsenäisen Suomen urheilusankareita esittelevän teoksen. Suomalaisen urheilukirjallisuuden Grand Old Maninä tunnettu Siukonen kuoli vuonna 2016. Minerva Kustannuksen julkaisema teos esittelee maamme huippu-urheilijoita Siiri Rantasesta Enni Rukajärveen ja Jarno Saarisesta Valtteri Bottakseen.

Tikander jatkaa Siukosen työtä myös Urheilun vuosikirjan toimittajana. Urheilun vuosikirja 2018 ilmestyy kauppojen hyllylle ensi helmikuussa.

Urheilumuseo renkailla -näyttelykiertue keräsi yli 25 000 kävijää

Suomalaista olympiahistoriaa esitellyt Urheilumuseo renkailla -näyttelykiertue keräsi yli 25 000 kävijää.

Toukokuussa näyttelyrekka kiersi peruskouluissa ympäri Suomen ja vieraili Kouluviestikarnevaalin finaalitapahtumassa Vaasassa. Kesä-heinäkuussa kiertueen kohteita olivat eri puolilla Suomea järjestettävät yleisötapahtumat, kuten Urheilun SM-viikko Tampereella, Paavo Nurmi Games Turussa, SuomiAreena Porissa ja Kalevan kisat Seinäjoella. Kaikkiaan kiertuepäiviä oli yhteensä 47 ja näyttely vieraili 24 paikkakunnalla.

Näyttelykiertuetta tukivat Kansainvälisen Olympiakomitean Olympic Solidarity -rahasto, opetus- ja kulttuuriministeriö, LähiTapiola, Intersport ja Veikkaus. Kiertue on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.