Skip to content

Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994

01.58,16

Asiakirjat

Asiakirjat kuljettavat tietoa menneisyydestä. Arkistossamme saat tutustua suomalaisten urheilujärjestöjen ja yhdistysten asiakirjoihin sekä henkilöiden Urheilumuseolle lahjoittamiin kokoelmiin. Osa aineistosta on digitoitu. Kaikkien aineistojen viitetietoja ja digitoituja aineistoja voi tutkia tietokannassamme.

Arkistoista noin puolet sijaitsee Olympiastadionin tiloissamme. Muualla oleva aineisto on tilattava aina etukäteen. Haemme aineistoja kerran viikossa, tiistaisin, ja se on käytettävissä keskiviikosta alkaen.

Olympiastadionilla ovat Suomen Valtakunnan Urheiluliiton, Suomen Työväen Urheiluliiton, Suomen Palloliiton ja Suomen Olympiakomitean arkistot. Lisäksi heti tutkittavaksi saa suurimman osan seura-, henkilö- ja lajiliittojen arkistoista. Tarkemmat tiedot saa henkilökunnalta.

Arkistot ovat keskeinen lähdeaineisto historiantutkimuksessa, ja urheiluun liittyvät aineistot avartavat kuvaa historiasta lukuisista näkökulmista. Esittelemme muutaman asiakirjan kokoelmiemme miljoonien sivujen joukosta:

TILAUKSET JA LISÄTIETOJA:

Ossi Viita
kokoelmapäällikkö
ossi.viita(at)urheilumuseo.fi
puh. 044 712 9345

 

Teemu Vuorenpää
asiantuntija
teemu.vuorenpaa(at)urheilumuseo.fi
puh. 044 719 3643

Kolibri venepiirustus

Asiakirja

1952

Lisätietoja

Kolibri venepiirustus

Urheilumuseon kokoelmissa on valtavasti venepiirustuksia, luokkatodistuksia ja mittakirjoja, joista pääosa sijaitsee Suomen Purjehtijainliiton arkistossa. Lukuisten purjehdusseurojen arkistojen ohella kokoelmiimme kuuluu esimerkiksi Helsingin olympiakisoihin 1952 liittyviä aineistoja, kuten Finnjolla-veneluokan suunnitteluun liittyviä kilpailutöitä. Kuvassa nimimerkin ”Kolibri” yksi venepiirustus.

Pohjoismaisen nuorisoleirin leirimääräykset

Asiakirja

1973

Lisätietoja

Pohjoismaisen nuorisoleirin leirimääräykset

Erilaiset tapahtumat, kuten kilpailumatkat, kurssit ja leirit ovat olennainen osa kilpaurheilua. Arkistoista löytyy paljon niin leirikutsuja, -ohjelmia ja määräyksiä kuin osallistujaluetteloitakin. Esimerkiksi tämä asiakirja kertoo, että Kuortaneella järjestettiin Pohjoismainen nuorisoleiri kesällä 1973, aikana jolloin kommunikointiin käytettiin kirjeitä ja lankapuhelinta.

Tämä asiakirja löytyy SVUL:n nuorten kansainvälistä toimintaa koskevien aineistojen joukosta.

SVUL:n arkistoluettelo

Urho Kekkosen kirje Paavo Karikolle

Asiakirja

1943

Lisätietoja

Urho Kekkosen kirje Paavo Karikolle

Arkistot ovat täynnä kirjeenvaihtoa, jonka laatu vaihtelee yleisluontoisista tiedotteista henkilökohtaisiin viesteihin. Tässä kirjeessä, joka löytyy yleisurheiluvalmentaja Paavo Karikon arkistosta, Urho Kekkonen lähestyy uudenvuoden tervehdyksellä Turussa asustelevaa Karikkoa. Kekkonen pyysi ystäväänsä Karikkoa auttamaan urheiluaiheisen artikkelin sisällöissä.

Paavo Karikon arkiston viitetiedot tietokannassamme

KOK:n 107. kokouksen ohjelma

Asiakirja

1998

Lisätietoja

KOK:n 107. kokouksen ohjelma

Kansainvälisen olympiakomitean jäseninä on ollut useita suomalaisia, ja heistä lähes kaikki ovat luovuttaneet arkistonsa Urheilumuseolle. Urheilumuseo onkin harvinaislaatuinen paikka, sillä KOK:n istuntojen materiaaleja on näin kattavasti saatavilla vain olympiamuseossa Sveitsin Lausannessa. Tässä esillä 107. kokouksen ohjelma Naganosta 1998.

Henkilöarkistojen luettelot ovat tietosuojasyistä nähtävillä vain tiloissamme. Arkistojen luonnehdinnat löytyvät tietokannastamme.

Erik von Frenckellin arkisto

Jukka Rangellin arkisto

Paavo Honkajuuren arkisto

Peter Tallbergin arkisto

Pirjo Häggmanin arkisto

Suomen Olympiakomitean arkisto

SLU, muistio arpajaislain muutosneuvottelusta

Asiakirja

1994

Lisätietoja

SLU, muistio arpajaislain muutosneuvottelusta

Yhdistykset pyrkivät parantamaan omaa tai edustamansa tahon yhteiskunnallista asemaa. Urheilun ja liikunnan rahoituksen kannalta on jo vuosikymmenten ajan ollut merkittävää millaisin edellytyksin Suomessa järjestetään raha-arpajaisia, ja minne esimerkiksi RAY:n ja Veikkauksen voittovarat suunnataan.

Huhtikuussa 1994 neuvoteltiin eduskuntatalossa Anssi Rauramon johdolla usean järjestön kesken kannanotosta menossa olleeseen arpajaislain uudistukseen.

Suomen Liikunnan ja Urheilun arkistoluettelo löytyy täältä.

Karhulankylän Kontion toimintakatsaus

Asiakirja

1918

Lisätietoja

Karhulankylän Kontion toimintakatsaus

Urheiluseurojen arkistot paljastavat paljon ihmisten arjesta. Esimerkiksi Karhulankylän Kontion arkistosta löytyy toimintakatsaus Suomen itsenäisyyden ensimmäiseltä vuodelta, jolloin sisällissota repi maata.

Voimistelu- ja urheiluseura Karhulankylän Kontion arkistoluetteloon voit tutustua täällä.

Hannes Kolehmaisen harjoituspäiväkirja

Asiakirja

1911

Lisätietoja

Hannes Kolehmaisen harjoituspäiväkirja

Hannes Kolehmainen oli syksyllä 1911 Suomen kovin amatöörikestävyysjuoksija. Kolehmaisen harjoituspäiväkirja paljastaa osan syistä miksi näin oli. Seuraavana vuonna Kolehmainen voitti Tukholman olympiakisoissa kolme olympiakultaa.

Tietosuojasyistä henkilöarkistoista on julkisessa tietokannassa vain luonnehdinnat. Arkistoluettelon saa nähtäväksi tiloissamme.

 

 

Koripalloliitto, ottelupöytäkirja, naisten SM-sarja

Asiakirja

1990

Lisätietoja

Koripalloliitto, ottelupöytäkirja, naisten SM-sarja

Urheilu ilmenee yleisimmin kilpailemisena. Lähes kaikkien arkistojen perusasiakirjoja ovatkin ottelupöytäkirjat ja tulosluettelot, joihin tallentuu tietoa kilpailutapahtumasta: missä, milloin ja ketkä urheilivat? Ottelupöytäkirjat kertovat yleensä myös tilastoja: ketkä tekivät pisteitä, keitä rangaistiin, kuka voitti ja kuka hävisi? Ottelupöytäkirjojen avulla kootaan tilastot ja voidaan päätellä paljon esimerkiksi pelaajien vaikutuksesta joukkueen menestykseen. Samalla esimerkiksi pelaajatietojen avulla päästään perille esimerkiksi urheiluun liittyvästä siirtolaisuudesta. Tämä ottelupöytäkirja kuvaa myös urheilun muutosta, sillä naiset pelaavat ”Poikien” joukkueissa. Asiakirjan avulla voi päätellä, että on ollut aika, jolloin naiset eivät ole näissä seuroissa juuri urheilleet, sillä sukupuolikäsitteistä ammentavat nimet ovat syntyneet yhteiskunnassa, jossa naisten asema urheilussa on ollut huomattavasti nykyistä rajoitetumpi. Nykyään monet urheilujärjestöt ovat siirtyneet sähköiseen tuloskirjanpitoon, minkä pitkäaikaissäilyvyyden varmistaminen on haasteellisempaa kuin paperisten asiakirjojen. Toisaalta sähkösyntyisiä aineistoja on monesti helpompi hyödyntää eri tavoin.

Koripalloliiton arkistoluetteloon pääset tästä

SVUL, raportti neuvottelumatkasta Neuvostoliittoon

Asiakirja

1991

Lisätietoja

SVUL, raportti neuvottelumatkasta Neuvostoliittoon

Huomattava osa kilpaurheilusta liittyy kansainvälisyyteen. Suomalaiset ovat olleet aktiivisia rajojen taakse katsojia jo sadan vuoden ajan, ja erityisesti naapurimaiden kanssa urheilun avulla on tehty runsaasti yhteistyötä. Kansainvälisistä suhteista löytyy tietoa käytännössä kaikkien urheilujärjestöjen arkistoista. Keskusjärjestö SVUL:n arkistosta löytyy paljon mielenkiintoisia korkean poliittisen tason asioita, kuten tämä rapotti neuvottelumatkasta Neuvostoliittoon joulukuussa 1991 valtion ollessa juuri hajoamassa ja Jeltsinin noustua valtaan Venäjällä.

Asiakirja löytyy SVUL:n arkistosta kansainvälisisten asioiden sarjasta.

Koko arkistoluettelo löytyy täältä, kuten myös SVUL:n digitoidut asiakirjat (toimintakertomukset ja keskushallinnon pöytäkirjat).

TUL:n liikuntapoliittinen puhe

Asiakirja

1979

Lisätietoja

TUL:n liikuntapoliittinen puhe

Työväen Urheiluliiton laaja arkisto kattaa liikunnan ja huippu-urheilun monista eri näkökulmista. Vahvan poliittisen kytköksensä vuoksi TUL:n arkistosta voi tutkia syvällisesti esimerkiksi liikunnan käyttämistä politiikan välineenä. Arkistosta löytyy kattavasti esimerkiksi puheita, kuten tämä Työväenliikkeen liikuntapolitiikka 80-luvulla -seminaarissa Turussa 1.12.1979 pidetty alustus.

Koko puhe tietokannassa digitoituna

Viipurin Naisvoimistelijoiden vuosikertomus

Asiakirja

1941

Lisätietoja

Viipurin Naisvoimistelijoiden vuosikertomus

Viipurin Naisvoimistelijoiden arkisto kuvaa historiaa monin tavoin. Vuoden 1941 vuosikertomus kiteyttää niin voimistelun juuria, sotaa ja Lotta Svärdin toimintaa, Karjalan luovuttamista Neuvostoliitolle, evakkojen asuttamista, Tanhuvaaran urheiluopiston taustaa ja ylipäätään suomalaista arkea niin rauhallisempina aikoina kuin murroskausina.

Asiakirja löytyy Viipurin Naisvoimistelijoiden arkistosta, jonka arkistoluetteloon pääset tästä

Hiihdon MM-kisat 2001 tulosluettelo

Asiakirja

2001

Lisätietoja

Hiihdon MM-kisat 2001 tulosluettelo

Suomen Hiihtoliiton laajasta arkistosta löytyy runsaasti tuloksia niin kansallisista kuin kansainvälisistä kilpailuista. Joukossa on myös Lahdessa järjestettyjen hiihdon MM-kilpailujen 2001 viralliset tulokset, jotka kuvaavat sekä Suomen hienoa menestystä, mutta ovat samalla myös varoittava esimerkki lähdekritiikin tarpeesta. Virallisiin tulosteisiin eivät nimittäin doping-rangaistukset ja sitä kautta hylätyt suoritukset päätyneet. Tässä esillä olevalla sivulla on miesten 4*10 kilometrin viestin tulokset, jonka perusteella voi päätellä Suomen voittaneen kultaa. Muista lähteistä asian tarkastamalla selviää kuitenkin, että tosiasiassa Suomen suoritus hylättiin.

Tämä asiakirja löytyy säilytysyksiköstä Bd55, ja se kuuluu arkiston luettelo-sarjassa Suomessa järjestettyjen kisojen luokkaan.

Linkit viitetietoihin: