Skip to content

Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994 Maailmanennätys / Jani Sievinen / 200 m sekauinti / 1.58,16 / Rooma 1994

01.58,16
19.10.2016
Urheilumuseo

Jalkapallokulttuuria kansien välissä: Matsipäivä – Suomifutista valokuvina

Saimme kirjakokoelmaamme hiljattain mielenkiintoisen lisäyksen. Matsipäivä on valokuvakirja, joka koostuu yhdeksän suomalaiseen jalkapalloon erikoistuneen valokuvaajan (ks. alas) kuvista. Kuvaajat ovat itse valinneet suosikkiotoksensa, jotka kirja-idean isä Tommi Jäkkö on koonnut kansien väliin.

Kirja pelaa samalla pelikentällä kuin Mikko Auerniityn ja Harri Heinosen muutaman vuoden takainen Football Landscapes -näyttely ja sen pohjalta laadittu Urheilumuseosäätiön kustantama julkaisu. Matsipäivän tausta on erilainen, sillä se on toteutettu joukkorahoituksella Mesenaatti.me -palvelun avulla. Se nostaa omalta osaltaan suomalaisen jalkapallon jo entuudestaan vahvaa profiilia palvelussa. Joukkorahoituksella on aiemmin kerätty rahaa hyvällä menestyksellä ainakin Jalkapallolehdelle, Atik Ismailin Maestrot-kirjalle ja Panu Aution Futsalistalle.

Siinä missä Auerniitty ja Heinonen tarkastelivat jalkapalloa osana urbaania maisemaa eri maissa, Matsipäivä rajautuu kotimaisen jalkapallon arkeen ja juhlaan. Suomalaiseen jalkapalloon liittyviä mielleyhtymiä hallitsevat ihmisten puheissa ja valtamedian kirjoituksissa maajoukkueen tuottamien pettymysten vuosikymmenien pituinen jatkumo. Pinnan alta löytyy kuitenkin muutakin, ja juuri sitä, suomifutiksen arpisen ihon alla sykkivää sydäntä, Matsipäivässä raaputetaan esiin. ”On tärkeää kertoa tarinoita suomalaisesta jalkapallosta. Ei niitä, jotka olemme tottuneet kuulemaan. Tiedättehän, niitä joista siitä puuttuu jotain. On kerrottava tarinoita suurista pelaajista, kiihkeistä taisteluista ja yhteisöistä, kodeista, jotka olemme jalkapallon ympärille ajan saatossa muodostaneet”, maalailee Joel Aaltonen esipuheessa.

Millaisia tarinoita valokuvakirja voi jalkapallosta tuoda esiin? Kuten Aaltonen kirjoittaa, jalkapallo-ottelu perustuu pelaajien symbioottiseen liikkeeseen isolla pelialueella. Esteettisimmät, sykähdyttävimmät, päräyttävimmät pelitilanteet syntyvät pelin jatkuvan virtauksen aikana. Valokuvassa virtaus on kuitenkin padottava; vain yksi ohikiitävä hetki on mahdollista taltioida. Tämä ristiriita tuo jalkapallon kuvaamiseen haasteita, mutta toisaalta se mahdollistaa sellaisten asioiden nostamisen esiin, jotka yleensä jäävät huomaamatta. Valokuvan keinoin voidaan myös tarttua osuvasti vihreän veran ulkopuolella ja ympärillä oleviin ilmiöihin – kaikkeen siihen, josta jalkapallokulttuuri muodostuu.

Valokuvakirjassa jalkapallokuvat asettuvat valokuvataiteen kentälle, jossa kuvien perimmäinen tarkoitus eroaa journalistisista uutiskuvista. Parhaat taidekuvat eivät niinkään dokumentoi vaan puhuttelevat; ne antavat kehykset tarinalle, jonka lukija/katsoja kirjoittaa itse. Tässä tapauksessa kirjan kohderyhmällä on tällaiselle merkityksenannolle hyvät edellytykset, sillä Matsipäivän käsiinsä saaneet ovat suurella todennäköisyydellä kokeneet monenlaista suomifutiksen parissa. Pystyvätkö Matsipäivän kuvat Aaltosen sanoin valjastamaan ”ymmärryksemme pelin lainalaisuuksista kertoakseen tarinan kohteistaan”?

Matsipäivän 144 sivua pitävät sisällään laajan jalkapallokattauksen. Miesten seura- ja maajoukkuejalkapallon lisäksi esiin pääsevät naisten jalkapallo, juniorit ja jopa alasarjafutaajat. Ilmiöistä korostuvat odotetusti fanikulttuuri ja olosuhteet. Kokonaisuutena kuvat ovat laadukkaita ja kertovat kuvaajiensa ammattitaidosta. Joukkoon mahtuu myös otoksia, jotka jäävät mielestäni tässä kontekstissa hieman pinnalliselle tasolle – hyviksi pelitilannekuviksi, joiden ottaja voi onnitella itseään ajoituksesta, mutta joita on vaikea kytkeä mihinkään sen laajempaan. Osa kuvista kuitenkin pitää otteessaan pidempään – alla muutama nosto.

 

Mari Hietala: Tehtaan kenttä 27.7.2013

 

Jalkapallo-ottelu on parhaimmillaan moniaistinen kokemus. Tämä Valkeakosken jalkapallopyhätöllä otettu kuva tavoittaa erinomaisesti sen aistin, joka usein unohdetaan ja jota tämän päivän kliinisillä tekonurmiareenoilla ei edes kohtaa – hajun. Vastaleikatun nurmen tuoksu jalkapallo-ottelussa kuumana kesäpäivänä jää mieleen, vaikka ottelu unohtuisikin.

Olli Jantunen: Jari Litmanen 3.3.2010

 

Päänsä painaneen, keskittyvän Kuninkaan kuva pysäyttää. Poikkeuksellisista yksilötaidoistaan huolimatta Litmanen tunnettiin nöyränä joukkuepelaajana, joka toistuvasti asetti maajoukkueen edustamisen seurajoukkueuransa edelle. Sitä tämä kuva alleviivaa jokaisella pikselillään.

Olli Jantunen: Olympiastadion 11.10.2014

Valaistu Olympiastadion pimeässä syysillassa kajastaa kuvan keskeltä kuin unelma maajoukkueen arvokisapaikasta – melkein käsin kosketeltavana, mutta silti tavoittamattomana. Kuva sijoittaa taitavasti katselijansa stadionia kohti marssivien kannattajien joukkoon, mikä saa muistamaan ne monet kerrat, kun on itse todella ollut joukon osana.

Olli Jantunen: Pasi Rautiainen 13.7.2009

Yleensä kovilla kierroksilla käyvä Rautiainen on tässä kuvassa kerrankin seesteinen, jopa sanaton. Kuva on tehokas, koska se esittää kaikille tutun kohteensa uudessa, odottamattomassa valossa. Mitähän lienee ottelussa tapahtunut, katselija voi vain miettiä.

Niko Karumaa: MPS Old Stars-KontU/LA, Helsingin Nelonen 2.5.2014

 

Tämä alasarjapelien hengen mainiosti kiteyttävä kuva voi jäädä etäiseksi niille, jotka eivät ole kokeneet kuvankaltaisia tilanteita omakohtaisesti. Malmilaisen taklaajan intensiivinen katse porautuu pelivälineen sijaan vastapuolen pelaajan sääreen, jota on juuri jalallaan kopauttamassa. Pallo pomppii hallitsemattomasti jo aivan muualla, eikä sille ole kuvassa tarjolla kuin sivurooli.

Jaakko Stenroos: Paraisten Pajbackan tulostaulu Suomen Cupin ottelussa TPS-Ilves 9.6.2010

 

Lämminhenkinen kuva huokuu menneiden vuosikymmenten tunnelmaa. Sympaattinen kentänhoitaja perinteisen puisen tulostaulun äärellä on katoavaa kulttuuriperintöä myös jalkapallossa.

Ylläolevat kuvat havainnollistavat myös valokuvien kirjalliseen esillepanoon liittyviä haasteita. Aukeaman kokoiset kuvat kärsivät selvästi sivujen välisestä saumasta. Kirjan taitto ei tältä osin yllä samalle tasolle Football Landscapesin kanssa. Matsipäivä on silti paitsi kulttuuriteko myös todiste kotimaisten jalkapalloyhteisöjen elinvoimaisuudesta ja laajasta kirjosta.

Jouni Lavikainen

Matsipäivässä mukana olevat valokuvaajat: Mari Hietala, Olli Jantunen, Niko Karumaa, Teemu Kvist, Riku Laukkanen, Petteri Lehtonen, Miska Savolainen, Jaakko Stenroos, Joppe Survonen