FC JOKERIT

Helsinkiläisen jalkapalloseura FC Jokerien historia oli verraten lyhyt mutta värikäs. Tarina alkoi vuonna 1998, kun jääkiekkoseura Jokerien omistaja Harry Harkimo ryhtyi suunnittelemaan jalkapallostadionin rakentamista pääkaupunkiin. Tulevalla stadionilla oli määrä pelata Veikkausliigan joukkueiden HJK:n ja FinnPan. Suunnitelma muuttui, kun FinnPa putosi yllättäen liigasta syksyllä 1998. Stadionin kannattavuus vaati HJK:n lisäksi toisenkin kotijoukkueen, joten Harkimo päätti ostaa oman liigaseuran. Sellainen olikin tarjolla aivan lähistöllä.

Pohjoishelsinkiläinen lähiöseura PK-35 oli Pasi Rautiaisen valmentamana noussut Veikkausliigaan 1997 ja sijoittunut ensi kaudellaan hienosti pronssille. Harkimon ostama seura koki täydellisen imagonmuutoksen. Tilapäiseksi kodiksi tuli Pukinmäen kentän sijaan Olympiastadion, peliasun väriksi valittiin musta ja seuran nimeksi otettiin FC Jokerit jääkiekkofanien houkuttelemiseksi jalkapallokatsomoon.

Jokerien selkeä tavoite oli HJK:n syrjäyttäminen pääkaupungin ja koko maan jalkapallon valtaistuimelta. Aivan heti tämän ei uskottu tosin tapahtuvan, kun HJK oli juuri vastikään pelannut Mestarien liigassa. PK-35:n avainmiehistä Jokereissa jatkoivat valmentaja Rautiainen sekä Rami Rantanen, Sami Ylä-Jussila ja Petri Helin. Uusia vahvistuksia olivat Tanskasta tullut maajoukkuetoppari Aki Hyryläinen ja edelliskauden maalikuningas, RoPSin Matti Hiukka. Jokerien ensimmäinen liigakausi 1999 oli kuitenkin tavoitteisiin nähden pettymys. Mustapaidat putosivat kärkivauhdista jo alkukesällä, eikä edes Antti Sumialan värvääminen Hollannista kohottanut lopputulosta neljättä sijaa korkeammalle. Kausi päättyi kuitenkin voittoon Jarosta Suomen cupin finaalissa Sumialan maaleilla 2–1.

Vuonna 2000 Jokereiden oli määrä jo tehdä tulosta. Joukkuetta vahvistivat Kari Rissanen, Timo Marjamaa ja HJK:sta saapunut maalitykki Shefki Kuqi. Finnair Stadiumin vihkiäisottelussa 10.6. Jokerit kylvetti HJK:n Sumialan ja Kuqin maaleilla 3–0. Jokerit siirtyi liigakärkeen kesäkuun lopussa ja piti johtopaikan hallussaan kalkkiviivoille saakka. Kun kolme kierrosta oli jäljellä, ajoi mustapaitoja takaa pisteen päässä Haka. Vierastappio MyPalle kävi Jokereille kalliiksi: Haka sai kahden pisteen johdon, jota se ei enää luovuttanut. Viimeisellä kierroksella Jokereiden ainoa toivo oli, että Haka häviäisi kotonaan liigajumbo Kotkan TP:lle. Tätä ei tietenkään tapahtunut, eikä Jokerit itsekään yltänyt voittoon Vaasassa. Hopeamitalien lisäksi kaudesta jäi käteen Kuqin maalikuninkuus.

Kun odotettuja voittoja ei tullut taloussektorillakaan, FC Jokerit joutui säästökuurille. Kuqi ja Helin siirtyivät Englantiin, Sumiala Saksaan. Lähteä sai myös valmentaja Pasi Rautiainen, jonka korvasi hollantilainen Jan Everse. Merkittävin hankinta Veikkausliigan kaudelle 2001 oli FC Lahden nuori keskikenttätähti Mika Väyrynen, joka oli edessään rahakas siirto ulkomaille. Loppukaudella joukkuetta vahvisti toinenkin lupaava nuorukainen, Ranskan junioriliigasta maahan palannut Aleksei Jeremenko Junior. Jokereiden liigakausi suistui raiteilta heti lähdössä ja jatkui putoamistaistelun merkeissä. Everse sai lähteä syyskuussa, mutta Ville Lyytikäisen johdollakaan eivät pelit parantuneet. Jokerit päätyi toiseksi viimeiselle sijalle, ja liigakarsinnassa kotitappio Jarolle tuomitsi mustapaidat Ykköseen.

Paluu liigaan onnistui Lyytikäisen johdolla välittömästi. Liigan laajentamisen vuoksi tähän tosin riittikin karsintasarjan neljäs sija. Veikkausliigakaudelle 2003 Jokerien ruoriin palasi Pasi Rautiainen. Erikoista oli, että keskikenttämies Petri Helin toimi myös seuran toimitusjohtajana. Jokerit lähti kauteen matalalla profiililla tavoitteena sarjapaikan säilyttäminen, mikä onnistuikin kymmenennen sijan turvin kuuden pisteen erolla karsintaviivaan.

FC Jokereiden tarina oli silti lopussa. Maaliskuussa 2004 Harkimo myi tappiota tuottavan seuran HJK:lle. Koska samalla seuralla ei voinut olla kahta liigajoukkuetta, sai HJK:n farmiksi muutettu joukkue paikan Kakkosesta ja uuden nimen Klubi-04.copyright (c) 2009-14 Veikkausliiga, Suomen Urheilumuseosäätiö ja Juha Tamminen Anna palautetta

FC Jokereiden pelipaita kaudelta 2001

FC JOKERIT
Perustettu: 1999
Kotikenttä: Olympiastadion 1999, Finnair
Stadium 2000-03
Paras sijoitus SM-tasolla: 2.
1 Suomen cupin voitto: 1999


VEIKKAUSLIIGAKAUDET
Kausi Sija O V T H M P
1999 4. 29 11 7 11 35-31 40
2000 hopea 33 16 14 3 56-26 62
2001 11. 33 7 7 19 31-56 28
2003 10. 26 7 7 12 29-37 28


Valmentajat
1999 Pasi Rautiainen
2000 Pasi Rautiainen
2001 Jan Everse/Ville Lyytikäinen
2003 Pasi Rautiainen


Parhaat maalintekijät
1999 Matti Hiukka (9)
2000 Shefki Kuqi (19)
2001 Alain Didier-Six (6)
2003 Niklas Tarvajärvi (7)